Więcej niż kawa

Chcemy podnieść ogólne oczekiwania wobec dobrej filiżanki kawy a jednocześnie wnieść pozytywny wkład w rozwój kultury picia kawy. Kawa nie tylko pomaga nam się rano obudzić. To także produkt dający utrzymanie i dochód dla ponad 25 milionów ludzi na całym świecie oraz codzienny rytuał dla wielu, wielu innych. Jedynym płynem, którego pijemy więcej niż kawy jest… woda.

Coraz więcej ludzi otrzymuje wytyczne od swoich lekarzy, aby ograniczyć picie kawy ze względu na refluks żołądka i ogólnie ze względu na dietę. Wiele osób jest także wrażliwych na kofeinę i dość ciężko znosi nagłe skoki i „uderzenia” spowodowane jej obecnością w organizmie.

Grzyby

Grzyby „medyczne” są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych elementów medycyny tradycyjnej rejonów, w których rosną. Wszystkie te grzyby rosną na drzewach i nie powinny być mieszane z grzybami euforycznymi (halucynogennymi). W krajach skandynawskich (w szczególności w Finlandii i Szwecji) najbliższe są nam grzyby chaga, które rosną na brzozach i tradycyjnie były pite w postaci herbaty. Ze względu na ich wysoką zawartość antyoksydantów, pomagają wzmocnić system immunologiczny.

Z uwagi na przepisy europejskie dotyczące oświadczeń, jesteśmy ostrożni w zamieszczaniu stwierdzeń dotyczących właściwości zdrowotnych grzybów. Dlatego zachęcamy do własnych poszukiwań na ten temat.

Chaga rośnie na 1/10 000 brzóz, w chłodniejszym północnym klimacie i rośnie średnio nieco ponad 1 centymetr rocznie. Chaga jest adaptogenem i zarazem silnym antyoksydantem, znanym od stuleci przez tubylczych mieszkańców jako grzyb wspierający zdrowie. W starych tekstach chaga jest określana jako: „król wszystkich ziół”, „diament lasu” oraz „dar natury”.

Grzyby reishi są adaptogenami od kilku tysięcy lat znanymi ze swoich właściwości zdrowotnych. Połączone z kawą, reishi równoważą efekt kofeiny, pomagają dłużej utrzymać energię i siłę oraz obniżają kwasowość (dzięki wyższemu pH) – w porównaniu z zwykłą kawą.

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) lub grzyby kapłana gór – jak nazywane są w Japonii – od dawnych czasów były stosowane jako grzyby odbudowujące i wzmacniające funkcje mózgu.

Grzyby Chaga
dziko rosnąca chaga
Kawa Rahygge Chaga

Kawa grzybowa

Kawa grzybowa pomoże cieszyć się filiżanką ulubionego napoju bez wspomnianych efektów ubocznych. Ekstrakty z grzybów są rozpuszczalne w wodzie i połączone z ziarnami kawy, dzięki czemu ekstrakt łatwo się uwalnia kiedy przygotowujesz swoją kawę w tradycyjny sposób. Sam proces tworzenia ekstraktów jest długi i wymaga ogromnej wiedzy by zapewnić zachowanie właściwości zdrowotnych grzybów. Stosujemy jednocześnie ekologiczne ekstrakty, pomimo, że naprawdę trudno jest takie znaleźć (szczególnie dziko rosnące ekologiczne grzyby chaga).