Darmowa dostawa od 50,00 zł

3 przepisy na aromatyczne kawy z dodatkiem adaptogenów

2025-02-17
3 przepisy na aromatyczne kawy z dodatkiem adaptogenów

Dla wielu z nas kawa to coś więcej niż napój – to codzienny rytuał i nierzadko ulubiony moment dnia. A co, gdyby tak urozmaicić go i dodać do naparu przyprawy, zioła czy nawet owoce? Takie połączenia podkreśli smak kawy, a także wzbogaci ją o cenne substancje wspierające zdrowie, takie jak np. antyoksydanty czy związki przeciwzapalne. Brzmi ciekawie? Poniżej znajdziesz trzy oryginalne przepisy na kawę z aromatycznymi dodatkami i ekstraktami z grzybów adaptogennych. Smacznego!

Rozgrzewająca kawa piernikowo-pomarańczowa

Ta kawa przeniesie Cię wprost w sam środek świąt Bożego Narodzenia. Ma intensywny aromat i głębie smaku, a dodatek przypraw korzennych wzbogaci ją o dużą dawkę antyoksydantów. Do kawy użyj ekstraktu z reishi, który wyciszy Twój układ nerwowy i pomoże się odprężyć.

Składniki:

  • 150 ml czarnej kawy,
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 2-3 goździki,
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw: suszony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa,
  • Starta skórka z ½ pomarańczy ekologicznej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta kakao,
  • 1 pipeta ekstraktu z reishi.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub kawiarce.
  2. Przelej kawę do dużego kubka, dodaj przyprawy, skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 5 minut.
  3. Mleko lub napój roślinny wlej do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Gdy już będzie ciepłe, dodaj miodu i całość wymieszaj.
  4. Przecedź kawę przez sitko i dodaj do niej ekstrakt z reishi.
  5. Spień mleko i przelej do kubka.
  6. Wierzch kawy posyp kakao.

Puszysta kawa czekoladowa z pianką kokosową

Tę kawę możesz potraktować jako deser. Czekolada w parze z kokosem tworzy słodką kompozycję, która rozpieści Twoje podniebienie. Przełamaniem smaku będzie tu szczypta soli, a dodatek ekstraktu z lion’s mane poprawi Twoją koncentrację i zmotywuje do działania.

Składniki:

  • 150 ml czarnej kawy,
  • ¼ puszki gęstego mleka kokosowego,
  • 2 kostki czekolady deserowej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu i kardamonu,
  • 1 pipeta ekstraktu z lion’s mane.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę i dodaj do niej ekstrakt z lion’s mane, kardamon, cynamon, sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Przelej mleko kokosowe do małego rondelka i podgrzej na małym ogniu. Dodaj pokruszoną czekoladę oraz miód i mieszaj do całkowitego ich rozpuszczenia.
  3. Spień mleko spieniaczem lub trzepaczką i przelej do wysokiej szklanki.
  4. Do szklanki wlej powoli kawę z przyprawami, tak aby utworzyły się warstwy, a na wierzchu ułóż piankę, która pozostała w rondelku.
  5. Wierzch kawy posyp wiórkami kokosowymi.

Aromatyczna kawa z rozmarynem i zimowymi przyprawami

Co powiesz na intensywnie pachnącą i rozgrzewającą kawę z dodatkiem rozmarynu, cynamonu i gałki muszkatołowej? Obok walorów smakowych przyprawy te poprawią Twoje krążenie i odporność. A jeśli dolejesz do kawy ekstrakt z grzybów chaga, dostarczysz swojemu organizmowi spore ilości związków, które będą zwalczać wolne rodniki i wspierać pracę Twojego metabolizmu.

Składniki:

  • 150 ml czarnej kawy,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 1 pipetka ekstraktu z chaga.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę w kubku, wrzuć do niego pokrojoną na kawałki gałązkę rozmarynu i odstaw na bok.
  2. Wlej mleko lub napój roślinny do rondelka, dodaj suche przyprawy, a następnie wymieszaj całość i podgrzej na małym ogniu. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj miód i wymieszaj.
  3. Przecedź kawę, dolej do niej ekstrakt chaga i dodaj plasterek imbiru. Dokładnie wymieszaj.
  4. Spień mleko i delikatnie wlej do kubka z kawą. Wierzch posyp odrobiną cynamonu.

Pomysłów na rozgrzewające kawy jest naprawdę wiele, a jedynym ograniczeniem pozostaje nasza wyobraźnia. Spróbuj więc poeksperymentować w kuchni z rozmaitymi dodatkami, przełamuj smaki i schematy. Sięgaj po mniej oczywiste składniki np. masło orzechowe, syropy czy nawet chilli – każdy z nich potrafi całkowicie odmienić charakter kawy. Jeśli uda Ci się stworzyć coś niepowtarzalnego, podziel się z nami swoim odkryciem! Sami z chęcią go wypróbujemy.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 97 opinii
pixel