




Adaptogeny to substancje pochodzenia roślinnego lub grzybiczego, które w ostatnich latach zyskały na popularności dzięki ich wsparciu w budowie odporności organizmu i redukcji stresu. Historia adaptogenów i ich prozdrowotnych właściwości sięga starożytnych kultur dalekiego wschodu. Są one stosowane od setek lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Obecnie ich wpływ na nasze zdrowie jest przedmiotem wielu badań naukowych, a wyniki są obiecujące. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom kawy z dodatkiem adaptogenów. Jak powstaje i jakie są jej rodzaje? W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Podpowiadamy!

Picie kawy z grzybami to nowy trend wśród osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania. Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji tego typu kawy, cechują się wysoką zawartością związków bioaktywnych wspierających funkcjonowanie naszego organizmu i wpływających na poprawę samopoczucia. O czym jeszcze warto wiedzieć przed zakupem kawy z grzybami? Jakie są jej właściwości i czy każdy może ją pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Kawa to napój, który jest znany na całym świecie. Jest ceniona za swój charakterystyczny smak i aromat, a także za właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację. Kawa oprócz walorów smakowych odgrywa ważną rolę w kulturze wielu krajów świata, a każdy z nich może pochwalić się ciekawym i wyjątkowym sposobem na jej przygotowanie. W jakim kraju dodaje się do kawy whisky, a w jakim pieprz? Kto pije kawę z jajkiem? Na te pytania odpowiadamy poniżej!