Kawa z Reishi
( ilość produktów: 5 )Do produkcji tego typu kawy wykorzystujemy ekologiczne ziarna kawy oraz ekologiczny ekstrakt (z podwójnej ekstrakcji) z owocującego ciała grzybów reishi. Ich obecność nie wpływa znacznie na jej aromat. W smaku kawa ta jest łagodna i delikatnie cierpka.
BIO Kawa Reishi (ganoderma) - w ziarnach (100g)
BIO Kawa Reishi (ganoderma) - średnio mielona do filtrów (227g)
BIO Kawa Reishi (ganoderma) - drobno mielona do espresso (227g)
Filiżanka kawy wypita o poranku to codzienny rytuał wielu z nas. Ten aromatyczny napój nie tylko nas pobudza, ale również doskonale smakuje. Rodzajów i sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Jednym z ciekawszych pomysłów na przełamanie porannej rutyny jest spróbowanie kawy z grzybami reishi. Grzyby te należą do grupy adaptogenów. Stosowanie ich pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy i odpornościowy. Co więcej, grzyby reishi są bogate w związki bioaktywne. Są to głównie antyoksydanty, kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne.
Kawa z grzybami reishi – co to jest
Kluczowym składnikiem tej kawy są japońskie grzyby reishi (Ganoderma lucidum). Ich prozdrowotne właściwości znane są w dalekowschodniej medycynie już od setek lat. Dzisiejsza nauka w wielu kwestiach potwierdza ich skuteczność. Uznaje się, że ich spożywanie korzystnie oddziałuje na pracę wielu narządów i układów naszego organizmu.
Grzyby reishi w Polsce są niezwykle rzadkie. Najliczniej występują w Chinach i głównie stamtąd są sprowadzane. Cechują się ciemno-brązowym kolorem z charakterystycznymi jasnymi brzegami. Mają nerkowaty kształt, a ich blaszka jest spłaszczona.
Właściwości kawy z reishi
Picie kawy z grzybami reishi poza dostarczaniem walorów smakowych wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Oto jakie są jej właściwości:
- dodaje energii;
- zmniejsza uczucie zmęczenia;
- wspomaga pamięć i koncentrację;
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne;
- wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi;
- przyczynia się do regulacji profilu lipidowego;
- wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Kawa z reishi – rodzaje
Każdy miłośnik małej czarnej, wybierając kawę z reishi z pewnością znajdzie coś dla siebie. Kawa ta jest dostępna w kilku rodzajach: w ziarnach, drobno mielona do espresso lub średnio mielona do filtrów. Zawarty w niej ekstrakt z reishi pochodzi z podwójnej ekstrakcji, co zwiększa jej walory prozdrowotne. Natomiast jej ziarna pozyskiwane są z upraw ekologicznych.
Jak przygotować kawę z grzybami reishi
Sposób na przygotowanie kawy z grzybami reishi jest taki sam jak w przypadku innych jej rodzajów. Zmielone ziarna można użyć w ekspresie bądź innych urządzeniach do parzenia kawy. Co więcej, można ją również pić z dodatkiem mleka roślinnego lub krowiego.
Czym się różni kawa z ekstraktem z reishi od klasycznej kawy
Kawa z dodatkiem ekstraktu z reishi zawiera nieco mniej kofeiny niż zwykła czarna kawa. Natomiast ich smak jest do siebie bardzo zbliżony. W kawie z reishi znajdują się większe ilości wartościowych składników odżywczych, mowa tutaj m.in. o polisacharydach.
Reishi należą do grupy grzybów adaptogennych. Wobec tego kawa z ich dodatkiem wspomaga organizm w walce ze stresem oraz mobilizuje układ immunologiczny. Warto też podkreślić, iż kawy te, powinny być spożywane w ilości do ok. 3 filiżanek dziennie. Wypijanie ich w większych ilościach może wiązać się z przekroczeniem zalecanej dziennej dawki kofeiny.