Ekstrakty z grzybów adaptogennych w płynie – stosowanie i ich właściwości

Istnieje wiele sposobów stosowania grzybów adaptogennych – od suszonych i sproszkowanych form, przez kawy z dodatkiem ekstraktu, aż po płynne ekstrakty. Właśnie tym ostatnim przyjrzymy się bliżej w dzisiejszym artykule. Adaptogeny w formie płynnej są wyjątkowo łatwe w użyciu, a przy tym zawierają skoncentrowaną porcję bioaktywnych składników. Dlaczego warto sięgać po tę formę i jak prawidłowo stosować płynne ekstrakty z grzybów adaptogennych? Sprawdźmy!
Ekstrakt z grzybów adaptogennych w płynie – co to jest?
Płynny ekstrakt to skoncentrowany wyciąg z owocników grzybów funkcjonalnych (np. reishi, lion’s mane, a także chaga), przygotowany tak, aby w wygodnej, płynnej formie dostarczać związków bioaktywnych. Dobrej jakości ekstrakty pozyskuje się tzw. metodą podwójnej ekstrakcji – wodnej i alkoholowej – aby wydobyć zarówno rozpuszczalne w wodzie polisacharydy (m.in. beta‑glukany), jak i frakcje triterpenowe. Z końcowego produktu całkowicie usuwa się alkohol, dzięki czemu jest on bezpieczny dla zdrowia i ma łagodny smak.
Jak stosować ekstrakt z grzybów adaptogennych w płynie?
Przed zastosowaniem płynnego ekstraktu zawsze należy przeczytać informacje producenta umieszczone na opakowaniu preparatu. Ważne jest też, aby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
W przypadku ekstraktów Ra Hygge zaleca się przyjmować 3 ml preparatu dziennie. Przed użyciem dobrze wstrząśnij buteleczką, a porcję odmierz za pomocą dołączonego zakraplacza – 3 ml to mniej więcej jedna mała łyżeczka. Ekstrakt możesz dodać do kawy, herbaty, wody lub smoothie. Pamiętaj, aby nie wlewać go do wrzątku. Poczekaj, aż napój przestygnie poniżej ok. 80–90°C. Jedna buteleczka wystarcza na miesiąc suplementacji. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła, a po otwarciu zużyj zgodnie z terminem na etykiecie.
Dlaczego warto stosować płynny ekstrakt z grzybów adaptogennych?
Ekstrakty w płynie to wygodna forma suplementacji o wysokiej skuteczności. Dzięki procesowi podwójnej ekstrakcji uzyskuje się skoncentrowaną porcję bioaktywnych związków odpowiedzialnych za dobroczynne działanie grzybów. Dla przykładu, 3 ml ekstraktu z reishi dostarczają aż 360 mg substancji pozyskanych bezpośrednio z owocników grzyba.
Co więcej, forma płynna charakteryzuje się bardzo dobrą biodostępnością – składniki aktywne są szybko wchłaniane i wykorzystane przez organizm.
Sprawdź też BIO ekstrakt 12:1 z SOPLÓWKI JEŻOWATEJ (Hericium) w płynie Ra Hygge.
Efekty regularnego stosowania ekstraktów z grzybów adaptogennych
Regularne przyjmowanie ekstraktów z grzybów adaptogennych może wspierać organizm na wielu poziomach – od poprawy odporności i koncentracji, po zwiększenie poziomu energii oraz lepsze radzenie sobie ze stresem. W zależności od rodzaju grzyba działanie może się nieco różnić: reishi wspiera regenerację i równowagę emocjonalną, a lion’s mane korzystnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. Warto jednak pamiętać, że efekty pojawiają się stopniowo, dlatego ważna jest tutaj regularność i cierpliwość.
Co ważne, nawet najlepszy ekstrakt nie zadziała w pełni, jeśli towarzyszy mu niezdrowa dieta, brak snu czy siedzący tryb życia. Grzyby adaptogenne stanowią wsparcie dla organizmu, ale największe korzyści przynoszą wtedy, gdy są częścią zrównoważonego stylu życia.
Czy każdy może stosować ekstrakt z grzybów adaptogennych w płynie?
Większość zdrowych dorosłych może bezpiecznie stosować płynne ekstrakty z grzybów adaptogennych np. jako wsparcie układu odpornościowego i nerwowego. Jednak ze względu na wysokie stężenie substancji bioaktywnych, osoby z chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami hormonalnymi, cukrzycą, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować ich stosowanie z lekarzem. Osoby, które na stałe przyjmują leki (zwłaszcza przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe lub immunosupresyjne) również powinny omówić suplementację z lekarzem.
Pamiętaj też, że adaptogeny nie zastąpią zdrowej diety ani leczenia, jednak mogą być skutecznym uzupełnieniem codziennych działań profilaktycznych.
Polecane


