Darmowa dostawa od 120,00 zł

Kawa z aquafabą – co to jest, jak smakuje i jak ją przygotować?

2025-05-15
Kawa z aquafabą – co to jest, jak smakuje i jak ją przygotować?

Kawa po turecku, dalgona, Irish coffee – to tylko kilka niecodziennych sposobów na przygotowanie kawy. Napój ten można wzbogacić na wiele sposobów: zaczynając od czekolady i słodkich syropów na przyprawach korzennych i likierach kończąc. A czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się pić kawę z aquafabą? Nie zdziwimy się, jeśli odpowiesz: nie. Prawdopodobnie nie spotkasz jej jeszcze w kawiarniach. Choć aquafabę wykorzystuje się czasem jako składnik deserów, to niestety najczęściej się ja po prostu wylewa. A jak ją wykorzystać do kawy? Sprawdźmy to!

Aquafaba – co to jest?

Nazwa „aquafaba” brzmi dość egzotycznie. W rzeczywistości jednak kryje się za nią coś zupełnie powszechnego – to zalewa z puszki lub słoika po ciecierzycy. Wiele osób zwykle się jej pozbywa, nie zdając sobie sprawy, że ma ona wiele zastosowań w kulinariach

Aquafaba dobrze sprawdza się jako wegański zamiennik jajek – dzięki swoim właściwościom spieniającym i wiążącym działa podobnie jak surowe białko jaja. Można ją więc wykorzystać do przygotowania roślinnych deserów, musów, sosów, a także majonezu. Jednak to właśnie wegańskie bezy z aquafaby zyskały w ostatnich latach największą popularność. W zasadzie nie różnią się one smakiem i konsystencją od tych pieczonych na bazie białka.

Czy aquafaba jest zdrowa?

Poza tym, że aquafaba sprawdza się w wielu przepisach, to warto wiedzieć, że ma także pewne prozdrowotne właściwości. Dostarcza m.in. witamin z grupy B oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest naturalnie bezglutenowa, dlatego mogą po nią sięgać osoby z celiakią. Oprócz tego nie obciąża układu pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że warto ją włączyć do diety osób z cukrzycą.

Jak samemu zrobić aquafabę?

Na dobrą sprawę aquafabę można zrobić z dowolnego rodzaju fasoli, jednakże to ta z ciecierzycy cieszy się największą popularnością. Pytanie brzmi: dlaczego? Okazuje się, że to właśnie ten rodzaj aquafaby najbardziej przypomina białko jaja, a po ubiciu jest zupełnie biała i co najważniejsze – stabilna, dlatego bardzo dobrze nadaje się na jego zamiennik.

Choć aquafabę możesz łatwo przelać z puszki lub słoika z ciecierzycą, zalecamy, aby jednak przygotować ją samodzielnie w domu.

Żeby zrobić domową aquafabę, należy ugotować ciecierzycę w odpowiedni sposób. Zacznij od namoczenia jednej szklanki suchej ciecierzycy – najlepiej zostaw ją w zimnej wodzie na noc (woda powinna wystawać kilka centymetrów nad ziarnami). Rano odcedź, opłucz i wrzuć ziarna do garnka. Zalej świeżą wodą (około 3 szklanki) i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 1,5 do 2 godzin, aż ziarna będą miękkie. Kiedy będą gotowe, odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody – właśnie ten płyn to Twoja aquafaba. I gotowe!

Tak otrzymana aquafaba nadaje się do spożycia przez kolejne 3-4 dni. Pamiętaj, aby trzymać ją w lodówce. Aquafabę możesz też zamrozić. Polecamy wlać ją do pojemnika na kostki lodu – dzięki temu łatwo odmierzysz odpowiednią porcję, którą możesz wykorzystać np. do kawy, naleśników czy bezy.

Jak zrobić kawę z aquafabą?

Wiesz już, jak przygotować domową aquafabę – teraz czas wykorzystać ją w naprawdę oryginalny sposób. Kawa z aquafabą to napój, który zaskakuje wyglądem i delikatnym smakiem. Całkowicie wegańska, a do tego gęsta i puszysta.

Aby przygotować piankę, wlej do shakera około 5-6 łyżek aquafaby. Dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego (lub innego słodzika, np. syropu klonowego, waniliowego albo nawet szczypty cynamonu, jeśli wolisz wersję bez cukru). Zakręć shaker i wstrząsaj energicznie przez 3-5 minut aż płyn zmieni się w jasną, gęstą pianę o konsystencji bitej śmietany.

Jeśli nie masz shakera, równie dobrze sprawdzi się mikser ręczny, trzepaczka, a nawet zwykły słoik z nakrętką.

Gotową piankę wystarczy delikatnie wyłożyć na wierzch świeżo zaparzonej kawy np. BIO Kawy Tremella Beauty z Maitake i Tremella - drobno mielona do espresso, z której przygotujesz np. cold brew, americano czy klasyczne espresso. Możesz też dodać ją do kawy mrożonej z kostkami lodu. Uzyskasz wtedy coś na wzór wegańskiej frappé. Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj oprószyć piankę przyprawami: cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym, kakao czy startą gorzką czekoladą.

Kawa z aquafabą – jak smakuje?

Dla niektórych picie kawy z aquafabą może być zaskoczeniem. Czy ta pianka nie będzie miała posmaku ciecierzycy? Na szczęście nie ma powodów do obaw. Jeśli zmiksujesz ją np. z cukrem, erytrytolem lub ulubionym syropem, prawdopodobnie w ogóle nie wyczujesz jej posmaku. W wersji solo może mieć lekko wyczuwalny smak, ale po połączeniu z kawą staje się on praktycznie niewidoczny.

Dla kogo kawa z aquafabą?

Kawa z pianką z aquafaby to ciekawa alternatywa dla wegan, którzy szukają zamienników np. klasycznego cappuccino. Po tego typu kawę mogą też sięgać osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka, a także te, które chcą ograniczyć nabiał. To także dobra opcja dla tych, którzy szukają lżejszej wersji klasycznych kaw mlecznych – pianka z aquafaby nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczna, a przy tym pozostaje kremowa i puszysta, tak jak ta, którą uzyskujemy przy użyciu mleka lub śmietanki.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 112 opinii
pixel