Kawa z grzybami – czym jest i jak działa na organizm
Picie kawy z grzybami to nowy trend wśród osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania. Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji tego typu kawy, cechują się wysoką zawartością związków bioaktywnych wspierających funkcjonowanie naszego organizmu i wpływających na poprawę samopoczucia. O czym jeszcze warto wiedzieć przed zakupem kawy z grzybami? Jakie są jej właściwości i czy każdy może ją pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Grzyby adaptogenne w kawie
Kawa z grzybami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kawy, którą z pewnością warto wypróbować. Co więcej, przypisuje się jej szereg właściwości prozdrowotnych wynikających z obecności grzybów adaptogennch.
Grzyby adaptogenne od klasycznych grzybów jadalnych różni obecność związków o charakterze antyoksydacyjnym, wspierającym układ odpornościowy oraz przywracającym naturalną równowagę organizmu.
Oto przykłady grzybów adaptogennych dodawanych do kawy:
- Chaga (błyskoporek podkorowy) – grzyb ten występuje na półkuli północnej, zwłaszcza na terenach Syberii. Wspiera układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, a także wykazuje potencjalne właściwości antynowotworowe.
- Lion’s mane (soplówka jeżowata) – występuje licznie w Azji i Ameryce Północnej. Wykazuje działanie neuroprotekcyjne oraz wspierające pracę układu pokarmowego. Wzmacnia odporność i reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi.
- Maitake (żagwica listkowata) – popularny zwłaszcza w Japonii. Reguluje pracę układu immunologicznego, łagodzi stany zapalne, a także chroni przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspiera funkcje poznawcze.
- Reishi (lakownica żółtawa) – stosowany od setek lat w medycynie chińskiej i japońskiej. Wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom glukozy. Ma właściwości antyoksydacyjne. Zalecany w prewencji chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krążenia.
Proszek a ekstrakt z grzybów adaptogennych
Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji kawy, mogą mieć postać proszku lub ekstraktu. Proszek z grzybów otrzymuje się poprzez wysuszenie, a następnie zmielenie owocników grzybów. Proszek ten zwykle dodaje się do kaw mielonych lub rozpuszczalnych.
Ekstrakty z grzybów natomiast pozyskuje się zwykle w procesie podwójnej ekstrakcji (ekstrakcją alkoholem i gorącą wodą). Ekstrakty są o wiele lepiej rozpuszczalne w wodzie oraz wykazują skuteczniejsze działanie.
Dostępność kawy z grzybami
Kawy z dodatkiem grzybów adaptogennych dopiero zyskują na popularności. Obecnie można je spotkać w sprzedaży online lub w kawiarniach oferujących wysokogatunkowe rodzaje kawy. Coraz częściej pojawiają się też w ofercie producentów suplementów diety i żywności wzbogacanej.
Przed zakupem kawy z grzybami warto sprawdzić jej skład. Dobrej jakości kawa powinna zawierać ekstrakty z grzybów adaptogennych. Dodatkowo ważne jest, aby ziarna kawy pochodziły z upraw ekologicznych. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko zanieczyszczeń pestycydami i toksycznymi środkami ochrony roślin.
Kawa z grzybami – przeciwwskazania
Kawa z grzybami mimo wielu prozdrowotnych korzyści nie jest zalecana każdemu. W niektórych przypadkach należy ją ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety. Przede wszystkim nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i karmiące. Picie kawy z grzybami nie jest także wskazane dzieciom i młodzieży do lat 18.
Przeciwwskazaniem są także niektóre choroby np. cukrzyca, nadciśnienie, a także alergie. Co więcej, adaptogeny mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami np. antydepresyjnymi czy przyjmowanymi w chorobach autoimmunologicznych. Jeżeli zastanawiasz się, czy picie kawy z adaptogenami jest dla Ciebie dobre, skonsultuj się ze specjalistą, który pomoże rozwiać Twoje wątpliwości.
Bibliografia
1. Grys A. i wsp.: Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Postępy Fitoterapii 1/2011.
2. Shevchuk J. i wsp.: Fungi as a source of bioactive molecules for the development of longevity medicines, Ageing Research Reviews, 87 (2023), 101929.
3. Szczepkowski A. i wsp.: Biologia i właściwości lecznicze błyskoporka podkorowego Inonotus obliquus (Fr.) Pilát, Sylwan 157 (3): 223−233, 2013.