Darmowa dostawa od 120,00 zł

Blog

Od ziarna do filiżanki kawy – pozyskiwanie kawy krok po kroku

Od ziarna do filiżanki kawy – pozyskiwanie kawy krok po kroku

Każdy z nas dobrze zna pozytywne właściwości kawy. Pijemy ją ze względu na wyjątkowy smak, a także pobudzające i dodające energii działanie. A jak powstaje kawa? Zanim otrzymamy aromatyczny napar z mielonych ziaren kawy, muszą one przejść długą drogę. Począwszy od zbioru po obróbkę, na paleniu i mieleniu kończąc. W tym artykule przyjrzymy się bliżej procesom pozyskiwania kawy. Jak wyglądają zbiory kawy? W jaki sposób zebrane ziarna są przetwarzane i po jakim czasie otrzymamy finalny produkt?

Czytaj więcej
Kawa z adaptogenami – naturalny sposób na zmęczenie i stres

Kawa z adaptogenami – naturalny sposób na zmęczenie i stres

Adaptogeny to substancje pochodzenia roślinnego lub grzybiczego, które w ostatnich latach zyskały na popularności dzięki ich wsparciu w budowie odporności organizmu i redukcji stresu. Historia adaptogenów i ich prozdrowotnych właściwości sięga starożytnych kultur dalekiego wschodu. Są one stosowane od setek lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Obecnie ich wpływ na nasze zdrowie jest przedmiotem wielu badań naukowych, a wyniki są obiecujące. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom kawy z dodatkiem adaptogenów. Jak powstaje i jakie są jej rodzaje? W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Podpowiadamy!

Czytaj więcej
Kawa z grzybami – czym jest i jak działa na organizm

Kawa z grzybami – czym jest i jak działa na organizm

Picie kawy z grzybami to nowy trend wśród osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania. Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji tego typu kawy, cechują się wysoką zawartością związków bioaktywnych wspierających funkcjonowanie naszego organizmu i wpływających na poprawę samopoczucia. O czym jeszcze warto wiedzieć przed zakupem kawy z grzybami? Jakie są jej właściwości i czy każdy może ją pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Czytaj więcej
Sposoby na parzenie kawy z różnych zakątków świata – sprawdzone przepisy

Sposoby na parzenie kawy z różnych zakątków świata – sprawdzone przepisy

Kawa to napój, który jest znany na całym świecie. Jest ceniona za swój charakterystyczny smak i aromat, a także za właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację. Kawa oprócz walorów smakowych odgrywa ważną rolę w kulturze wielu krajów świata, a każdy z nich może pochwalić się ciekawym i wyjątkowym sposobem na jej przygotowanie. W jakim kraju dodaje się do kawy whisky, a w jakim pieprz? Kto pije kawę z jajkiem? Na te pytania odpowiadamy poniżej!

Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Następna strona
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 109 opinii

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel